Αυτοματισμός ονομάζεται η ηλεκτρομηχανολογική διάταξη που υλοποιεί μία προκαθορισμένη διεργασία, ανάλογα με τα σήματα που δέχεται, και μπορεί να λειτουργεί είτε αυτόνομα είτε μετά από εντολές ενός χρήστη.

Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε:

Κλασικους αυτοματισμους

Οι κλασικοί αυτοματισμοί υλοποιούνται από ηλεκτρομηχανολογικά στοιχεία, όπως ρελέ, διακόπτες, μπουτόν. Xρησιμοποιούνται πλέον σε απλές εφαρμογές με μικρή πολυπλοκότητα.

Αυτοματισμους με την χρηση PLC

Σε πιο σύνθετες περιπτώσεις οι αυτοματισμοί υλοποιούνται με την βοήθεια των PLC. Το PLC (programmable logic controller, δηλαδή προγραμματιζόμενος λογικός ελεγκτής) είναι ένας βιομηχανικός ψηφιακός υπολογιστής, που δέχεται σήματα από διακόπτες, αισθητήρες κλπ. και υλοποιεί τον επιθυμητό αυτοματισμό σύμφωνα με τον προγραμματισμό του. Βασικά πλεονεκτήματα των PLC είναι η μείωση του όγκου των απαιτούμενων υλικών σε σχέση με τον κλασικό αυτοματισμό, η μείωση της πολυπλοκότητας του κυκλώματος του αυτοματισμού, η επεκτασιμότητα, η ευκολότερη συντήρηση και διάγνωση βλάβης. Με την χρήση των PLC μπορούν ευκολότερα να υλοποιηθούν ακόμα και οι πιο σύνθετοι αυτοματισμοί με υψηλή αξιοπιστία και εξαιρετικά μεγάλη ακρίβεια. Ο έλεγχος μπορεί να γίνεται τόσο τοπικά όσο και απομακρυσμένα.

Ρομποτικα συστηματα και σερβομηχανισμους

Τα ρομποτικά συστήματα και οι σερβομηχανισμοί είναι εφαρμογές της μηχατρονικής και αφορούν συστήματα αυτόματου ελέγχου με εξαιρετικά ακριβή έλεγχο κίνησης. Μερικά παραδείγματα είναι οι ρομποτικοί βραχίονες, οι σύγχρονες εργαλειομηχανές CNC και τα συστήματα μεταφορών και παραγωγής.

Μπορουμε να σας εξυπηρετησουμε;

Contact Us