Τα μέλη της κωπηλατικής μας ομάδας, έχοντας δοκιμάσει πλαστικά και σύνθετα καγιάκ για αρκετά χρόνια, καταλήξαμε, τελικά, να εκτιμούμε όλοι τα χαρακτηριστικά που έχει ένα ξύλινο καγιάκ.

Γιατί να επιλέξεις ένα ξύλινο καγιάκ;

  • Για την Εμφάνισή του. Αν σου αρέσουν τα φυσικά υλικά, η όψη του ξύλου στο καγιάκ θα σε εντυπωσιάσει. Ένα ξύλινο καγιάκ πάντα προσελκύει τα βλέμματα. Αν σου αρέσει το industrial look, τότε το καγιάκ μπορεί να βαφεί με χρωματιστή βαφή.
  • Για την Ακαμψία του. Το ξύλο κρατεί την ακαμψία του σε όλες τις συνθήκες. Ακόμα και στις υψηλές θερμοκρασίες του ελληνικού καλοκαιριού το σκάφος δεν “μαλακώνει”.
  • Για το Βάρος του. Ίδιο με το βάρος αντίστοιχου καγιάκ κατασκευασμένου με carbon (περίπου 20 κιλά, ανάλογα με το σχέδιο).
  • Για την Αντοχή του στην κακομεταχείριση. Σε γενικές γραμμές, απαιτεί την ίδια προσοχή και φροντίδα με τα σύνθετα καγιάκ.
  • Για την Πλεύση του. Η εφαρμογή μέχρι σήμερα πολλών διαφορετικών σχεδίων μάς οδήγησε στη διαπίστωση ότι ως ένα βαθμό την ποιότητα της πλεύσης ενός ξύλινου καγιάκ εξασφαλίζουν οι πολλαπλές δυνατότητες και οι λιγοστοί περιορισμοί στη σχεδίασή του.
  • Γιατί είναι ένα Σκάφος φτιαγμένο στα μέτρα σου. Έχεις τη δυνατότητα να προσαρμόσεις το καγιάκ στις επιθυμίες σου. Είναι εφικτές αρκετές αλλαγές, όπως να τοποθετηθεί το μπροστινό διαχωριστικό ακριβώς στο σημείο  που φτάνουν τα πόδια σου, ώστε να μην χρειάζεσαι foot pegs, να εφαρμόσεις επιπλέον ενίσχυση ή να βάψεις το κέλυφος, να διαφοροποιήσεις το μήκος του καγιάκ από το αρχικό σχέδιο, και άλλες αλλαγές που μπορεί να θέλεις.
  • Για τη Διάρκειά του στο χρόνο. Σε αντίθεση με τα σύνθετα ή τα πλαστικά, το ξύλινο καγιάκ δεν γίνεται εύθραυστο και ψαθυρό με την πάροδο του χρόνου. Επίσης, με αλλαγή της εξωτερικής επίστρωσης, η οποία με το χρόνο φθείρεται, μπορεί το ξύλινο καγιάκ να αποκτήσει ξανά την αρχική του εμφάνιση, αποτέλεσμα που δεν είναι εφικτό στα άλλα καγιάκ.

Αν και η κατασκευή ενός ξύλινου σκάφους απαιτεί πάρα πολλές εργατοώρες, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανταγωνιστεί κοστολογικά τα πλαστικά και τα σύνθετα σκάφη (από fiberglass ή carbon), ωστόσο το ξύλο παραμένει ένα από τα καλύτερα δομικά υλικά για μικρά σκάφη. Αυτό οφείλεται στη σταθερή συμπεριφορά του ξύλου στον εφελκυσμό και την συμπίεση, στις δυνάμεις, δηλαδή, που δέχονται οι λουρίδες του κελύφους ενός ξύλινου καγιάκ.

Ορισμένα από τα καλύτερα αγωνιστικά καγιάκ και κωπηλατικά σκάφη του κόσμου είναι κατασκευασμένα από ξύλο σε συνδυασμό με εποξειδικά υλικά.

Strip build ξυλινο καγιακ κατασκευη στην Ελλαδα

Δομή και κατασκευή

Το καγιάκ αποτελείται από ένα ξύλινο κέλυφος πάχους 5 χιλ., που κατασκευάζεται από λουρίδες ξύλου πλάτους 18-20 χιλ.  κολλημένες   μεταξύ  τους.  Στην επιλογή του ξύλου που θα χρησιμοποιηθεί δεν μας ενδιαφέρει η αντοχή του σε κάμψη και σε εξωτερικούς παράγοντες (νερό, έντομα, κ.α.), καθώς, όταν το ξύλινο κέλυφος ολοκληρωθεί, οι λουρίδες δεν λυγίζουν και η εποξειδική κόλλα μαζί με το  υαλοΰφασμα  (fiberglass) σφραγίζουν και προστατεύουν το ξύλο.

Για προστασία του fiberglass από τις υπεριώδεις ακτίνες του Ήλιου  και από το αλμυρό περιβάλλον της θάλασσας, το καγιάκ βάφεται  εξωτερικά με ειδικά διάφανα ή χρωματιστά πολυουρεθανικά βερνίκια δύο και τριών συστατικών.

 Φθορά και επισκευές

Τα ξύλινα καγιάκ έχουν  αντοχή σε γδαρσίματα αντίστοιχη με τα πλαστικά και τα σύνθετα. Όμως τα γδαρσίματα, ακόμα κι αν είναι βαθιά, είναι λιγότερο εμφανή στα ξύλινα καγιάκ λόγω της ομοιογένειας του ξύλου. Αντίθετα, μια γρατσουνιά σε καγιάκ  κατασκευασμένο για παράδειγμα από fiberglass είναι πολύ εμφανής, αφού αποκαλύπτει τα στρώματα κάτω από το εξωτερικό gelcoat, που έχουν άλλο χρώμα.

Τα ξύλινα καγιάκ απαιτούν ακριβώς την ίδια φροντίδα και συντήρηση με τα σύνθετα. Ακόμη και πολύ σοβαρές ζημιές μπορούν να επισκευαστούν και το σκάφος να επανακτήσει τη αρχική του αντοχή, απόδοση και ομορφιά .

Ποιος θα το κατασκευάσει; Εσύ ή εμείς;

Το να κατασκευάσεις ο ίδιος το καγιάκ σου αποτελεί όνειρο για αρκετούς ανθρώπους. Με τα σωστά σχέδια, καθοδήγηση και εργαλεία ο καθένας σχεδόν μπορεί να το πετύχει.

Στο εργαστήριό μας “Πολύτροπος” μπορούμε να σε βοηθήσουμε να υλοποιήσεις αυτό το όνειρο. Θα διαπιστώσεις ότι η κατασκευή ενός καγιάκ είναι ένας διαχωρίσιμος στόχος, καθώς υπάρχει εναλλαγή στις εργασίες και η διάρκεια της καθεμιάς είναι σχετικά σύντομη.

Αρχικά, χρειάζεται να επιλέξεις το σχέδιο που σου ταιριάζει. Υπάρχουν σχέδια για όλα τα γούστα και τις απαιτήσεις, από καγιάκ για βόλτα μέχρι αγωνιστικά. Στο εργαστήριό μας θα μπορέσεις να βρεις οτιδήποτε χρειάζεσαι για την κατασκευή σου, όπως ξυλεία, fiberglass, carbon, kevlar, epoxy. Επίσης, μπορούμε να κόψουμε στο CNC του εργαστηρίου μας τα τμήματα του σκελετού από το σχέδιο που θα επιλέξεις ή οτιδήποτε άλλο χρειαστείς κατά την κατασκευή.

Παρόλα αυτά, αν επιθυμείς να έχεις ένα custom made ξύλινο καγιάκ, αλλά δεν θέλεις να το κάνεις εσύ, μπορούμε να σου το κατασκευάσουμε εμείς.

Ξυλινο καγιακ στο Βολο balance brace

Κουπια Greenland Paddle

Ο ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΣ φτιαχνει και ξυλινα κουπια τυπου Greenland paddle. Πατηστε παρακατω να δειτε περισσοτερες πληροφοριες για τα ξυλινα κουπια μας.
More Info

Μπορουμε να σας εξυπηρετησουμε;

Contact Us