Συνδυάζοντας την παράδοση με την βοήθεια που μας παρέχει η τεχνολογία και τα σύγχρονα εργαλεία, μπορούμε να κατασκευάσουμε ποιοτικά ξύλινα κουπιά (greenland style).
Οι κάτοικοι της Γροιλανδίας , οι Ινουίτ , κατασκεύαζαν τα κουπιά τους από τα ξύλα που ξεβράζονταν στις ακτές, κάνοντας χρήση των λιγοστών εργαλείων που είχαν στη διάθεσή τους. Αυτό επηρέασε τον σχεδιασμό του κουπιού, αφού τις ελλείψεις σε πρώτες ύλες και εργαλεία τις αντιστάθμισαν με φαντασία και επιδεξιότητα. Έτσι, με τα χρόνια το εξέλιξαν, ώστε να ωθεί το καγιάκ προς τα εμπρός γρήγορα και αθόρυβα, σε οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες με την λιγότερη δυνατή προσπάθεια.
Τα γροιλανδικά κουπιά, σε σχέση με τα ευρωπαϊκά, είναι λιγότερο επιθετικά, έχουν δηλαδή λίγο μικρότερη επιφάνεια που βυθίζεται στο νερό, και, ως εκ τούτου, με τον ίδιο ρυθμό κωπηλασίας η κίνηση καθίσταται πιο αργή. Παρόλα αυτά είναι πιο φιλικά στο σώμα, καθώς δεν κουράζονται τόσο οι ώμοι και οι αγκώνες, άρα η πολύωρη κωπηλασία είναι πιο ξεκούραστη. Επίσης, τα rollo και τα breices είναι πιο εύκολα, καθώς η μορφή και η γεωμετρία τους σε βοηθούν να αντιλαμβάνεσαι τη θέση της λεπίδας του κουπιού.
Αν δεν είσαι αθλητής αγώνων, τότε σίγουρα σε ένα Greenland paddle θα βρεις τον επόμενο σύντροφο στις εξορμήσεις σου.
Κατασκευη
Το βάρος ενός κουπιού πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 600 γρ. και 1000 γρ.. Κουπί ελαφρύτερο των 600 γρ. είναι δύσκολο να το χειριστείς, καθώς δεν το νιώθεις στα χέρια σου. Από την άλλη, αν το κουπί ζυγίζει πάνω από 1000 γρ., τότε προκαλεί περισσότερη κούραση, η οποία γίνεται αισθητή σε πολύωρες διαδρομές.
Για τον λόγο αυτό επιβάλλεται η χρήση ελαφρών ξύλων. Στα ξύλινα κουπιά που κατασκευάζουμε χρησιμοποιούμε κυρίως κέδρο για το σώμα του κουπιού και σκληρότερο ξύλο για τις αιχμές, ώστε να έχει καλύτερη αντοχή σε χτυπήματα.
Η ξυλεία κόβεται και πλανίζεται σε λωρίδες. Οι λωρίδες συγκολλώνται μεταξύ τους προσδίδοντας ακόμη μεγαλύτερη ακαμψία στο σύνολο. Στη συνέχεια, σειρά έχει η επεξεργασία με το CNC, ώστε το κουπί να πάρει μορφή. Ακολουθεί τρίψιμο της επιφάνειας, για να γίνει λεία. Το μόνο που μένει είναι η επάλειψη του κουπιού με λινέλαιο και λίπος, ώστε να αποκτήσει προστασία στο νερό, αλλά και μια γλυκιά αίσθηση στα χέρια.
Φροντιδα
Με τον καιρό, η επιφάνεια του κουπιού θα αρχίσει να θαμπώνει. Αυτό διορθώνεται πολύ εύκολα. Με ένα πανί απλώνουμε μικρή ποσότητα λινέλαιου στο κουπί. Αν το λινέλαιο είναι ελαφρώς ζεστό (50ο-60ο C), διεισδύει καλύτερα στο ξύλο του κουπιού. Αν το κουπί είναι πολύ ταλαιπωρημένο, τότε απλώνουμε ανά πλευρά λινέλαιο με πινέλο και το αφήνουμε να ποτίσει. Την επόμενη ημέρα σκουπίζουμε με ένα πανί το περισσευούμενο λάδι και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία από την άλλη πλευρά. Για φινίρισμα μπορούμε να αλείψουμε την επιφάνεια του κουπιού με λίπος (π.χ. λίπος για ορειβατικά άρβυλα) και να την σκουπίσουμε ξανά.
Μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί στα υπολείμματα από το λινέλαιο. Είναι πολύ εύφλεκτο υλικό. Αποθηκεύστε πινέλα και πανιά μέσα σε κλειστό μεταλλικό κουτί για την επόμενη φορά∙ διαφορετικά, κάψτε τα.
Μεγεθος και γεωμετρια
Στο εργαστήριό μας έχουμε την ευελιξία να δοκιμάζουμε σχέδια, καθώς δημιουργήσαμε τρισδιάστατο μοντέλο του κουπιού, που μπορούμε να τροποποιούμε σχετικά εύκολα, και διαθέτουμε το μηχάνημα CNC για την κατασκευή του.
Το ιδανικό κουπί το βρίσκεις με δοκιμές, αφού η σχεδίαση και η κατασκευή του εξαρτώνται από την τεχνική που θα εφαρμοστεί, τις συνθήκες στις οποίες αυτό θα χρησιμοποιηθεί, τον σωματότυπο και τις προτιμήσεις του καθενός.
Ένα γενικής χρήσης κουπί είναι συνήθως 220 εκ. σε μήκος και ……. εκ. σε πλάτος. Ωστόσο, στον έντονο κυματισμό εξυπηρετεί ένα κουπί λίγο πιο κοντό, για παράδειγμα μήκους 210 εκ.. Ακόμα, δυνατοί κωπηλάτες με καλή τεχνική μπορεί να προτιμούν ένα λίγο πιο φαρδύ κουπί. Μεγαλόσωμοι κωπηλάτες ίσως ένα κάπως πιο μακρύ (π.χ. 225 εκ.) και η λίστα δεν έχει τέλος.
Αυτές τις μικροδιαφορές, βέβαια, τις αντιλαμβάνεται κάποιος που το κουπί έχει γίνει προέκταση του σώματός του. Αν είσαι σε τόσο καλό επίπεδο τεχνικής ή αν απλώς θέλεις να πειραματιστείς, μπορούμε να κατασκευάσουμε ένα κουπί σύμφωνα με τις υποδείξεις σου, που θα καλύπτει τις δικές σου ανάγκες.
Μια επιλογή που εφαρμόζουν πολλοί είναι να έχουν δύο κουπιά, ένα σε κλασικό μέγεθος για γενική χρήση και ένα πιο κοντό, που χρησιμοποιούν, όταν η θάλασσα αγριεύει.
Βέβαια, μην ξεχνάς ότι το κουπί είναι από ξύλο και μπορείς να το τροποποιήσεις. Με μια ράσπα το κουπί μπορεί να γίνει κοντύτερο ή στενότερο.
Επίσης, καθώς δεν μιλάμε για μαζική παραγωγή, υπάρχει η δυνατότητα, με το μηχάνημα χάραξης laser που διαθέτουμε, να χαράξεις στο κουπί σου όποιο σχέδιο επιθυμείς, κάνοντάς το μοναδικό.