Ξυλινα Καγιακ: Το Ξεκινημα

«Ουδέν κακόν αμιγές καλού».

Είναι η φράση που ταιριάζει στο ξεκίνημά μας, αναφορικά με την κατασκευή καγιάκ και κουπιών (greenlad style).

Όλα ξεκίνησαν, όταν σε εκδρομή στην Εύβοια άγνωστοι έκλεψαν από την ομάδα μας δυο καγιάκ. Το ένα από αυτά ήταν κατασκευασμένο σύμφωνα με σχέδιο του Thomasson  Bjorn. Είχαμε μείνει πολύ ευχαριστημένοι από τον σχεδιασμό, αλλά όχι και από την κατασκευή του. Έτσι αποφασίσαμε να αγοράσουμε τα σχέδια και να κατασκευάσουμε  τα καγιάκ μόνοι μας.

Το αποτέλεσμα μας ενθουσίασε. Πετύχαμε:

  • Εμφάνιση. Παρόλο που τα πρώτα καγιάκ που κατασκευάσαμε τα βάψαμε για ακόμη μεγαλύτερη προστασία και αντοχή, κρύβοντας έτσι το ξύλινο κέλυφος, οι γραμμές (εμφάνιση – σχήμα) ενός wood strip καγιάκ δεν συγκρίνονται με αυτές των καγιάκ του εμπορίου.
  • Ακαμψία. Το ξύλο διατηρεί την ακαμψία του σε όλες τις συνθήκες, οπότε ακόμα και το καλοκαίρι, που σε χώρες, όπως η Ελλάδα, η θερμοκρασία ανεβαίνει, το σκάφος δεν “μαλακώνει”.
  • Βάρος. Ίδιο με το βάρος αντίστοιχου καγιάκ κατασκευασμένου με carbon  (περίπου  20 κιλά, ανάλογα  με το σχέδιο).
  • Αντοχή. Σε γενικές γραμμές απαιτείται η ίδια προσοχή και φροντίδα, όπως και προς τα σύνθετα  καγιάκ  (από Fiberglass ή Carbon).
  • Πλεύση. Στα καγιάκ που έχουμε κατασκευάσει μέχρι σήμερα, έχουμε δοκιμάσει διαφορετικά σχέδια και όλα μας έχουν εντυπωσιάσει. Ως ένα βαθμό η καλή τους πλεύση οφείλεται στο ότι στον σχεδιασμό ενός ξύλινου καγιάκ δεν υπάρχουν οι περιορισμοί που επιβάλλονται στη μαζική παραγωγή, αλλά πολύ λιγότεροι (για παράδειγμα η σχεδίαση να ακολουθεί τις καμπυλώσεις του ξύλου).

Η συνέχεια ήταν αναμενόμενη. Τα υπόλοιπα μέλη της παρέας πούλησαν τα καγιάκ  τους και δημιουργήσαμε για όλους ξύλινα, ανάλογα με τις απαιτήσεις του καθενός. Παράλληλα, εξελίξαμε κατασκευαστικές τεχνικές και κατασκευάσαμε κουπιά, βάσεις για  την μεταφορά τους στην οροφή των αυτοκινήτων (j-bar) και τροχήλατα φορεία. Τα πρώτα μας κουπιά (greenland style) τα δημιουργήσαμε στο χέρι.  Όταν  οι  φίλοι  μας  τα  δοκίμασαν, άρχισαν να ζητούν να κατασκευάσουμε και για αυτούς. Αυτό μας οδήγησε να προχωρήσουμε στον τρισδιάστατο σχεδιασμό του κουπιού μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, ώστε να τα κατασκευάζουμε με το CNC (ρομποτικό μηχάνημα) του  εργαστηρίου  μας. Έτσι,  μπορέσαμε να δοκιμάσουμε διαφορετικά μεγέθη και γεωμετρίες, και να καλύψουμε διαφορετικές απαιτήσεις.

Το ταξίδι συνεχίζεται . . .

 

Δείτε επίσης: Κατασκευή ξύλινα καγιάκ

Ξυλινο καγιακ strip build